Melk koffies is een zeer sterk groeiende drank op de menukaart. Waar het eerst bij cappuccino of koffie verkeerd bleef is na de komst van de latte macchiato de melk koffie menukaart spectaculair gegroeid. En er komen wekelijks nieuwe recepten bij. We nemen je mee langs de meest voorkomende namen en hun bereidingswijze. Wil je meer weten of een van deze melk koffies op je eigen Eversys machine geprogrammeerd hebben? Bel dan met ons kantoor, we helpen je graag (0703227474).
FLAT WHITE
Dubbel shot espresso met een laagje gestoomde melk. De smaak van de espresso overheerst de melk. De melk maakt de espresso romiger van smaak. Verwar de flat white niet met koffie met melk... Als iemand koffie met melk vraagt past dat eerder bij een koffie verkeerd.
CAPPUCCINO
Dit is een espresso met melk keurig in de verhouding van 1/3e delen. 1/3 gestoomde melk, 1/3 espresso en 1/3 microschuim. Cappuccino kan geserveerd worden als meestvoorkomend warm, maar ook iced, en met slagroom ipv microschuim. Een shot met warme chocolade of gemaakt met een van de vele plantmelken ipv koemelk.
LATTE
Veel melk met een enkele espresso. Meestal in de verhouding 3/5 gestoomde melk, 1/5 microschuim, 1/5 espresso. In Nederland is een latte soms vergeleken met een koffie verkeerd. Dat klopt niet. Oorspronkelijk is een koffie verkeerd gemaakt als zwarte normale koffie (geen espresso) met warme melk (geen schuim), allebei in de gelijke hoeveelheid. Twijfel je over de uitvraag van de gast? Vraag dan hoe ze hun Latte gemaakt willen hebben.
VIENNA
Dubbele espresso met een flinke toef slagroom is de basis van een Vienna. Varianten hierop voegen bijvoorbeeld toe: suiker, melk, likeur, whiskey, cacao. Vienna is hiermee een dubbele espresso met een smaakje.
PICCOLO LATTE
Ook wel genoemd Kleine Latte, Cataldo, Mezzo-Mezzo. Het is warme melk op een ristretto shot met een klein laagje schuim. Een piccolo latte wordt geserveerd in een 100ml glas.
CAFFE BREVE
Dit is een Amerikaanse latte met half opgestoomde melk waardoor de gehele drank een romiger mondgevoel geeft. Het koffie shot is een enkele espresso.
MACCHIATO
Een espresso shot met een klein beetje melk. De Traditionele macchiato is met een beetje melk, de 'topped up' nieuwe versie is met een beetje melkschuim (eetlepel)
LATTE MACCHIATO
Latte macchiato betekent gevlekte melk. Je schenkt een mooi hoog glas vol met warme melk en 1/5 deel schuim. Je laat dit gals staan zodat de melk en het schuim zich kan scheiden (melk zakt naar beneden, schuim - lucht klimt omhoog). Schenk vervolgens een espresso shot in het glas. Hoe langer je hebt gewacht en hoe rustiger je schenkt des te meer laagjes zie je verschijnen.
CORTADO
Gemaakt met 1 deel espresso en 1 deel gestoomde melk met een dunne laag schuim. Een cortado wordt meestal geserveerd in een glas van 150 ml.
MOCHA(CCINO)
Een bodem van chocolade siroop (of echte vers gesmolten!) met daarop een dubbele espresso en gestoomde melk en schuim. Vaak ook nog toegevoegd slagroom, kaneel of een andere topping. Het resultaat een romige chocolade koffiedrank.