Koffie is een vers product. In het hele productieproces voor kwaliteitskoffie wordt er alles aan gedaan om alle aroma’s zo goed mogelijk te behouden. Juist die kwaliteit behouden als jij de zak met bonen in je zaak hebt is belangrijk om ook daadwerkelijk een lekkere kop koffie te kunen bereiden.
Vershoud tips.
1. Bewaar koffiebonen in de originele verpakking
2. de verpakking heeft een ventiel (valve) dat wel gassen naar buiten laat, maar geen lucht naar binnen
3. Zorg dat de zon niet op je zakken met koffie schijnt, ook bonen kunnen zweten en verliezen zo hun kracht
4. Bewaar de zakken met bonen op een donkere plek met een stabiele kamertemperatuur
Dus NIET.... (daar zien we ze helaas wel regelmatig liggen...)
- in de koelkast....
- naast de oven op je buffet....
- bovenop de koppenwarmer van je espresso machine....
- in een glazen pot....
- in de zon.....
- bij de warmhoudplaat.....
- naast de koeling in het kastje (warmte van koeling)....
Wat gaat er mis als je niet goed voor je bonen zorgt?Bonen kunnen bederven, beschimmelen, vocht opnemen, uitdrogen. Je ziet dat meestal niet, maar je (of liever gezegd je gast) proeft het wel. Voorkom het serveren van een kwalitatief niet goed product. Ga met je koffie bonen net zo om als met een krop sla. goede zorg betekent dat smaak en kwaliteit behouden blijven.
En dat zorgt weer voor een tevreden gast die graag een 2e kop koffie bij je besteld!
Wat kan er technisch mis gaan in je espresso machine?
De molen kan vast volldig vastlopen omdat de boon meer is geworden dan alleen de mooie droge boon (schimmel, vocht).
De molen kan zichzelf in de automatische modus grover gaan zetten dan nodig is puur omdat de mailing niet synchroon meer kan lopen dan is afgesteld. Je krijgt waterige koffie.
De molen kan zichzelf fijner zetten omdat de bonen niet meer crunchy zijn maar plantachtig is er te weinig weerstand om de maling op gang te brengen en dus maalt de molen fijner in een poging de weerstand te herpakken. Je doorlooptijd is te lang.
Wil je meer over je bonen weten? Vraag dan aan je bonen leverancier een training aan.