Ook bij koffie is het recept alles betekenend voor de smaak. Want koffie zetten is net als het bakken van een cake. De hoeveelheid van elk ingredient dat je gebruikt doet er toe. Door simpelweg de hoeveelheid water of koffie aan te passen, verander je de smaak, stevigheid en meer. Om die reden gebruiken we ook een weegschaal en een tijdsklok. Meten is weten. Als je meet tijdens je recept ontwikkeling weet je hoeveel en hoe lang de bereiding was van het fantastische product dat je drinkt. Het mooie van Eversys espresso machines is dat die weegschaal en tijdsklok ingebouwd zitten en de robot je dus enorm van dienst is.
VERHOUDING KOFFIE EN WATER
Sommige barista’s gebruiken recepten zoals: 50 gram koffie per liter water voor zoveel kopjes. Maar andere zullen het hebben over verhoudingen, zoals 1:14 (14 ml water voor elke gram koffie) of 1:16.
Ongeacht de verhouding, proberen de meeste barista’s deze consistent te houden. Dit betekent dat ze effectiever en efficiënter kunnen werken. Ze weten ook dat wanneer ze de smaak van een koffie lekker vinden, ze dit exacte drankje weer kunnen maken.
Om echt te weten wat het beste voor jou is, moet je experimenteren. Probeer verschillende verhoudingen met verschillende soorten koffie of maak een afspraak met je koffie brander om samen de perfecte zetting te maken.
IS ER EEN IDEALE VERHOUDING?
Ja en nee. Ten eerste is het een goed idee om meer te leren over hoe verschillende culturen hun koffie graag bereiden. In sommige landen geeft men de voorkeur aan zachte drankjes, terwijl ze in andere juist iets dat intens is willen. Ten tweede zullen verschillende personen verschillende verhoudingen aanbevelen, maar het hangt altijd af van de koffie. Ook in Nederland drinkt de Groninger een ander bakkie dan de Limburger of de Amsterdammer.
DUS HOE WEET JE WELKE VERHOUDING JE MOET GEBRUIKEN?
Nou, een filterkoffie die gemaakt is met een verhouding van 1:20 zal erg zwak zijn, terwijl 1:10 extreem sterk is. Dit zijn de extreme uiteinden van de verhoudingen en je doel is om de juiste balans voor elk kopje te vinden. Je wilt de geuren, aroma’s, smaken, zuurheid en alle hoogtepunten die een verfijnd verhemelte kan proeven waarnemen. En je wilt er uiteraard van genieten.
Sommige personen kiezen ervoor om hun koffie met een relatief kleine hoeveelheid water te maken voor de intensiteit en om vervolgens het zware mondgevoel te vermijden verdunnen ze de koffie met water na het bereiden.
De koffie-water verhouding is belangrijk, maar ook: soort water (hardheid en samenstelling), vermalingsprofiel, temperatuur, hoe water in contact komt met maling, schoon werken en apparatuur. Voor meer informatie over water lees hier.