Als we praten over plantaardige melk, dan hebben we het eigenlijk over plantaardige (eiwit)dranken. Officieel mag de term ‘melk’ alleen gebruikt worden voor zuivelproducten van dierlijke afkomst. Plantaardige melkvarianten hebben een andere samenstelling dan hun dierlijke tegenhanger en zijn daarom niet 1-op-1 te vergelijken met gewone (halfvolle) melk. Melk is met name een goede bron van calcium en rijk aan eiwitten. De meeste plantaardige dranken zijn vaak verrijkt met calcium, vitamine B12 en vitamine D, zodat je deze belangrijke voedingsstoffen niet zult missen als je geen melk meer drinkt en kiest voor iets anders. Gelukkig kun je de eiwitten die je niet meer via melk binnen krijgt gemakkelijk uit andere voedingsmiddelen halen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets tekort komt als je melk uit je dagelijkse voeding haalt. Hieronder zetten we de beste plantaardige melkvervangers voor je op een rij.
SOJA MELK
Sojamelk komt qua samenstelling het meest overheen met halfvolle melk. Met name vanwege de vergelijkbare hoeveelheid eiwitten is sojamelk de beste vervanging. Het wordt gemaakt van gepelde sojabonen en extra water, plantaardige olie, verdikkingsmiddel (xantaangom, guargom, carrageen, gellaangom) en emulgatoren om de smaak en de houdbaarheid te verbeteren.
Vind je eiwit drinken belangrijk, dan is sojamelk ten opzichte van andere plantaardige melkvarianten het beste alternatief. Soja is ook één van de weinige “complete” plantaardige eiwitbronnen die alle essentiële aminozuren bevat. Dit zijn de aminozuren (bouwstoffen van je lichaam) die niet door ons lichaam kunnen worden aangemaakt en dus uit onze voeding moeten komen. Sojamelk is vrij van lactose bevat ongeveer 7-9 gram eiwitten per 100ml.
Schuim kwaliteit: door de hoge samenstelling van eiwit schuimt soja melk goed, maar wel met een wat luchtiger schuim.
AMANDEL MELK
Deze melkdrank wordt gemaakt van gemalen amandelen en water. Het bevat -net als sojamelk- verdikkingsmiddelen om de consistentie en de houdbaarheid te verbeteren. Amandelen zijn een goede bron van eiwitten, maar amandelmelk bevat slechts 3-5% amandelen en is daarmee geen goede vervanging voor melk qua eiwitten. Als je een plantaardige melk zoekt die minder calorieën bevat dan is amandelmelk een goede keuze. De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij. Ben je allergisch voor amandelen of noten? Dan is het verstandig om amandelmelk links te laten staan en te kiezen voor een ander alternatief.
Schuimkwaliteit: Amandelmelk heeft de neiging uit elkaar te vallen als het te heet wordt verhit, je krijgt al snel brokjes... Houd de temperatuur dus laag als je pure amandelmelk gebruikt voor een cappuccino of latte. Amandelmelk wordt ook wel gemixt met Kokosmelk voor een volle zoete smaak en hoedt daarmee iets beter de textuur bij elkaar bij verhitting.
TIP!
Gebruik eens amandelmelk voor je koude melk koffies in de zomer - koud melkschuim gemaakt van Amandelmelk benadrukt de typische nootsmaak.
RIJST MELK
Rijstmelk wordt gemaakt van gemalen rijst en water en bevat net als soja- en amandelmelk vaak een aantal toevoegingen om de smaak en de houdbaarheid te verbeteren.Net als amandelmelk neem je rijstmelk niet vanwege de eiwitten. Het is geen goede eiwitbron. Van alle plantaardige melkvervangers zal rijstmelk je de minste klachten geven in geval van voedselallergie. Rijstmelk is namelijk vrij van lactose, koemelk, gluten, soja en noten. Wel bevat rijstmelk van nature meer koolhydraten omdat het wordt gemaakt van graan. Dit is belangrijk om te weten voor mensen met diabetes en bij een koolhydraatarm dieet.
Schuimkwaliteit: Pure rijstmelk schuimt niet en voegt ook geen smaak toe aan een koffie product. Het is wel een goed alternatief voor mensen die een wat meervoudige intolerantie hebben en toch een melk in hun koffie willen.
HAVER MELK
Haver melkdrank is booming en niet meer weg te denken. Het wordt gemaakt van gemalen haver en water, met een aantal extra ingrediënten om de smaak en textuur te verbeteren. Havermelk heeft van nature een zoete en nootachtige smaak. Ook hier zijn weer verschillende varianten van te vinden, dus kijk goed op de verpakking en kies bij voorkeur voor de minst gezoete optie. Havermelk bevat weinig eiwitten maar bevat net als andere plantaardige melksoorten (en in tegenstelling tot gewone melk) gezonde voedingsvezels die belangrijk zijn voor je darmen en je spijsvertering. Net als rijstmelk is havermelk een goede bron van snel verteerbare koolhydraten.
Schuimkwaliteit: Havermelk is er in de "gewone" vorm en in de variant speciaal gemaakt voor koffie. Hierin zijn in de meeste gevallen eiwitten aan toegevoegd voor een beter schuim effect.
KOKOS MELK
Een melkdrank met een romige, melkachtige textuur en een zoetige smaak. Het is ontzettend lekker in smoothies en recepten zoals groente curry’s en andere aziatische gerechten. En ook in je koffie, choco of thee product geeft het een bijzondere smaak. Kokosmelk bevat verder geen eiwit en weinig koolhydraten, maar (afhankelijk van het merk) wel veel verzadigde vetten (MCT)’s, die in andere plantaardige melksoorten niet voorkomen. Verzadigde vetten kun je het beste beperken in je dagelijkse voeding, omdat een teveel aan verzadigde vetten een risico vormen voor hart- en vaatziekten.... Dus neem kokos melk met mate.
Schuimkwaliteit: De dikke creme-achtige textuur vanwege de plantaarige vetten geeft een rijk en vol mondgevoel. Kokosnoot melk is te combineren met zowel warme als koude CTCM dranken. De recept variaties ontwikkelen zich in rap tempo. Ga eens op zoek naar een Kokos Matcha met salty caramel latte bijvoorbeeld....
HENNEP MELK
De melk van Hennep zaad noemen we hennep melk. Het heeft een nootachtige smaak, vol met stoffen als magnesium, fiber, ijzer, beta-caroteen, calcium en meer. Hennep melk is rijk aan omega's en amino's. Het proeft zoet en nootachtig en combineert met sommige kofies tot een warme smaaksensatie. Het geeft romige mondgevoel, maar is wel iets minder waterig dan rijstmelk. Hennepmelk maakt je niet high, ondanks het feit dat de zaadjes van de cannabisplant komen. Een succes variant met hennep melk is de Dalgona Latte.
Schuimkwaliteit: van nature schuimt hennep melkdrank niet, de alternatieven die op de markt komen voor in je koffie bevatten toegevoegde eitwitten om te schuimen net als dat wordt gedaan met barista melk van een van de andere plantaardige melken.
CASHEW MELK
Cashew melk in de koffie is een alternatief voor amandel of hennep melk. In cashew zitten vitamine A, D en B-12, maar omdat het van noten gemaakt is, is het geen goed alternatief voor mensen met een noten allergie! Cashew zijn romig en zoet zonder te veel naar noot te smaken. Cashew met koffie is dan ook met meer koffie smaken te combineren dan de andere nootgemaakte melken. De melk van cashew is prima te verwarmen en gaat niet als amandelmelk snel schiften. Mixen van cashew melk met cocos zorgt voor een romiger resultaat.
Schuimkwaliteit: Schuimt gemiddeld bij het laag houden van de temperatuur, mengt goed met de meeste koffies.