Latte Macchiato of Flat White?
Wat zijn de verschillen tussen een latte macchiato en een flat white in smaak en beleving als je dat aan de "drinkers" vraagt? Meestal blijft het antwoord uit. Maar als iemand het proeft hoor je absoluut een verschil. De ene zal roepen, ja, deze is heerlijk en de ander zal zeggen, te slap of juist te sterk (wat dat ook wezen mag...).
Ristretto of espresso shot als basis?
Een dubbel shot ristretto is de basis van een flat white. Deze zorgt voor een wat zoetere smaak door de 1 op 1 verhouding van water en koffie (40-50 ml).
Een dubbel espresso shot van 60-90 ml is verdunder en geeft meer de mini koffie smaak waardoor de melk van de latte macchiato inderdaad de "koffievlek (macchiato)" in de melk is voor net dat beetje koffie smaak in je glas.
Wat gaat er vaak mis?
Vaak wordt voor een flat white een dubbel espressoshot gebruikt. Dat is jammer van de smaak beleving van hoe een echte flat white bedacht is.