Stroom en watertoevoer en afvoer zijn de 3 succesfactoren voor koffie bereiding
Je espresso machine kan alleen functioneren als je in je bar of buffet de juiste voorzieningen hebt. het klinkt logisch maar toch is dat vaak iets wat niet "goed" op orde is op een locatie. Wist je dat 60% van de technische problemen met je espresso machine helemaal geen technisch probleem is maar een gebruikersfout?
In dit artikel leggen we je uit wat stroom, water en afvoer is en hoe jij hier goed voor kunt zorgen.
Electra in juiste en voldoende voltage
Stroom wordt steeds meer nodig voor steeds meer apparaten. Door steeds meer machine op 1 stopcontact aan te sluiten krijg je uiteindelijk te weinig stroom op een van de apparaten. Vaak is de espresso machine de eerste die dit laat merken.
Je espresso machine heeft 400V/16A nodig om 100% te functioneren. Geef je hem minder stroom dan komen er gekke storingen zoals 2 molens die geblokkeerd raken, zethuis loopt vast, hij gaat niet meer aan, boilers worden nauwelijks of heel langzaam bijgevuld, het opwarmen duurt langer dan 10 minuten.
Weet je niet hoe je een stekker in het stopcontact moet steken?
Een handig hulpmiddel is de afsluitklep, deze hoort "over" de pin van de wand aansluiting te vallen. Een veel voorkomend probleem is dat men die "voor" de pin laat vallen. Daarmee zit de stekker NIET goed aangesloten en krijgt je espresso machine niet de volledige stroom voorziening. Je krijgt de meldingen als hierboven beschreven. De afbeelding laat zien hoe het FOUT is. De stekker zit niet diep genoeg ingestoken.
Actie: haal de afsluitklep naar je toe en schuif de stekkers meer op elkaar. Je kunt daarna de klep "achter" de pin van de wand aansluiting los laten. De stekker zit nu volledig en diep genoeg aangesloten, er is stroom.
Water aanvoer
Vers water met voldoende druk (bar) en een constante flow zijn nodig om je espresso machine te voeden met water voor het bereiden van koffie, thee en melkproducten. Ook water kun je niet oneindig verdelen over machines in je zaak, ook dan zul je zien dat je weinig druk hebt om een machine goed te laten functioneren.
Je espresso machine heeft 4-4,5 bar waterdruk nodig en een constante flow om 100% te functioneren. Geef je hem minder dan komen er ook hierdoor gekke storingen zoals niet goed kunnen opwarmen bij de start, extractie tijden die alle kanten opgaan, uberhaupt geen koffie bereiding mogelijk.
- Controleer de hoofdkraan, staat deze echt open?
- Je kunt het kraantje op je waterfilter openen (flush toets op de kop), er komt dan wel of geen water uit in een sterke krachtige flow. Is dit niet zo? dan zit je hoofdkraan dicht... Open deze ((wasmachine kraan zwart met blauwe stop op de kraan, zie afbeelding.
- Heb je water? Herstart je espresso machine met de rinse knop.
Komt er nog steeds geen water uit je uitlopen?
Controleer de water inlet valve met kraan op je espresso machine (afbeelding nr 4 - soms draait een collega van jou die dicht.... geen idee waarom maar we zien dit steeds vaker gebeuren). Als er flow van water uit je koppen is kan de machine bijvullen met water en opwarmen.
Afvoer
De afvoer werkt heel eenvoudig en water stroomt altijd naar beneden. Stroomt je afvoer dus niet weg dan is er een reden (obstakel) dat dat niet meer lukt. Een afvoer verstopping is dan bij 99% van de gevallen de oorzaak. heeft geen enkele verbinding met het niet functioneren van je espresso machine...
Hoe je afvoer te controleren?
- Giet een kannetje water door je lekbak en zie hoe dit wegloopt. Door dit te doen snap je dat je iets doet waarbij je espresso machine niet bezig is, je gietwater in je vaste afvoer.
- Kijk tijdens dit gieten je afvoerslang, als het goed is zie je het water lopen.
- Controleer dat de afvoerslang vrij is en er geen knik in zit
- Controleer dat de slang van boven naar beneden loopt, de zwaarte kracht kan niet water hoger dan de afvoer verwerken ;-)
- Controleer dat je zwanenhals vrij is en dus zuurstof bij de overgang van afvoerslang en afvoer kan komen om de zwaartekracht mogelijk te maken, trek voorzichtig aan je afvoer slang, dan hoor je geborrel, dat is goed nieuws.
- De lekbak wordt soms gebruikt als wasbak.... gooi nooit koffieprut, lipjes van melkpakken, bonen, lepeltjes en wat we allemaal niet meer vinden in je lekbak van je espresso machine. Daarvoor heb je een afvalbak en en wasbak.