Koffie behoort tot de familie van de struiken. De bessen lijken op kleine kersen. In de kern van iedere bes zitten 2 boontjes, beschermd door een harde schil. Afhankelijk van het land, streek en hoogte waarin de koffiestruiken groeien zegt iets over hoe de koffie boer de bessen behandelt om tot "zijn of haar" koffieboon te komen.
De meest voorkomende behandelingen zijn:
Natural: hele bessen worden gedroogd in de zon
Semi-washed: het vruchtvlees verwijderen en de boontjes drogen in de zon
Washed: het vruchtvlees verwijderen, de boontjes laten fermenteren in water en daarna drogen (machinaal of in de zon)
2 koffieplanten families
Er zijn 2 veelvoorkomende families in de koffiestruiken: Arabica en Robusta. De meeste koffiebranders werken met beiden soorten.
Robusta: groeien tussen de 300 en 1.000 meter hoog. De bonen zijn klein en rond. Ze hebben een hoger cafeïnegehalte en geven de koffie een meer pittge en krachtige smaak.
Arabica: groeien op 600 tot 2.000 meter hoogte. Ze zijn lang, groot en ovaal en hebben een laag cafeïne gehalte. Ze zorgen voor een milde, volle en druitige koffie die helder van kleur is.