Wat past bij welk concept? Is speed of service van belang? Hoge productie capaciteit? Een smaak explosie voor dat ene moment op de dag of juist prima om er 4 koppen gedurende de dag te kunnen drinken?
Allemaal belangrijke vragen die helpen in het bepalen welke koffie branding het beste past bij welk concept en niet te onderschatten... je gasten en hun smaak wensen.
Lichte branding: de natuurlijke smaak van koffie
Het woord verraadt het al: de boon heeft een lichte kleur. Deze bonen blijven licht van kleur door ze een korte tijd te branden. Verder is er bij deze bonen geen olielaagje aanwezig, omdat ze op een relatief lage temperatuur gebrand worden. Door het milde brandingsproces komt de natuurlijke smaak van de koffie goed naar voren. Dit is de reden waarom de light roast vaak gebruikt wordt voor het proeven van koffie en het bepalen van een bepaald smaakprofiel.
Gebrand op: 196 graden, je ziet een kaneel kleurige boon.
Smaak: subtiel, relatief droog en (licht)zuur.
Zettemperatuur: 93-95 graden celsius
Benodigde extractie tijd: 30 - 35 seconden
Medium branding
De bonen uit de medium roast zijn iets langer gebrand dan die van de lichte versie, waardoor ze een wat donkerdere kleur hebben. Ook bij de medium roast is echter nog geen olielaagje te vinden. Hiervoor is de temperatuur bij het branden nog niet hoog genoeg. De natuurlijke smaak van koffie is bij de medium roast nog steeds te proeven, maar maakt deels plaats voor meer aroma’s en een vollere body door de langere branding.
Gebrand op: 219 graden, je ziet een kastanje kleurige boon.
Smaak: uitgesproken, zoete invloeden waaronder karamel.
Zettemperatuur: 90-93 graden celsius
Benodigde extractietijd: 23 - 28 seconden
Donkere branding
Zo donker als pure chocolade zijn soms de donkere branding bonen. De donkere kleur komt van de lange branding. Ook zie je nu een olielaagje door de hoge brandingstemperatuur. Hoge temperatuur en lange brandtijd zorgen ervoor dat de natuurlijke smaken van koffie vrijwel allemaal vervangen zijn door aroma’s. Donkere branding heeft dan ook een stevige body is fijn om mooie klassieke espresso's mee te maken.
Gebrand op: 230 graden, je ziet een donkere, chocolade kleurige boon.
Smaak: pittig, krachtig en vol.
Zettemperatuur: 87-90 graden celsius
Benodigde extractietijd: 18 - 22 seconden