Verse melk of houdbaar. Die keus heb je al gemaakt, maar neem je dan vol, halfvol of mager? We leggen de verschillen uit.
VOL, HALFVOL OF MAGER
Het vetgehalte speelt de grootste rol in welke melksoort dit is. Volle melk bevat gemiddeld 35 gram vet (room) per liter. Halvolle melk bevat ongeveer 15 gram en magere melk rond de 3 gram.
KCAL
Op het vlak van voedingswaarde zijn ze vrijwel gelijk. Er zit bijvoorbeeld evenveel calcium in volle als in magere melk. Halfvolle en vooral magere melk bevatten wel iets minder vitamines dan volle melk, vooral dan vitamine A en D. Ook de smaakkwaliteit is anders, waarbij de volle melk ‘sterker’ smaakt dan de beide andere soorten.
ANDERE MELKSOORTEN
Officieel mag melk die niet van een dier afkomstig is MELK heten. Daarom zie je steeds vaker het woord melkdrank staan of plantmelk. Wil je toch een melk die van dieren afkomstig is, maar zonder lactose dan is er lactose arme of lactose vrije melk verkrijgbaar.
BIOLOGISCHE MELK
Bio melk is afkomstig van landbouwbedrijven die 100% aan biologische landouw doen. Dit betekent dat de koeien meer natuurlijke voeders en minder preventieve diergeneesmidddelen toegediend krijgen.
- in de voederteelten (hoofdzakelijk gras en maïs) worden geen scheikundige meststoffen gebruikt;
- geen chemische onkruidverdelgers;
- preventief worden geen diergeneesmiddelen gebruikt. Antibiotica worden wel toegestaan om een infectie te bestrijden;
- slechts een beperkt aantal koeien per hectare.
FAIRTRADE MELK
Melk die fairtrade is wordt in principe geproduceerd en gecommercialiseerd met inachtneming van de inachtneming van de transparantie met betrekking tot de oorspong van het product en van een rechtvaardige prijs die aan de producent betaald wordt voor het geleverde werk.
In Frankrijk en België wordt het principe van fairtrade al meer gebruikt om de consument mede te laten bepalen welke prijs fair is om te betalen aan de boer.
PLANET PROOF MELK
PlanetProof gecertificeerde melk voldoet aan de eisen van diergezondheid en dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat. Daarnaast moet de melk voldoen aan criteria voor weidegang en grondgebondenheid.
Om voor PlanetProof in aanmerking te komen, dient een melkveehouder aan de volgende criteria te voldoen:
- Algemene eisen zoals melkkwaliteit, veiligheid van mens/dier, weidegang
- Thema’s Biodiversiteit, Klimaat en Dierenwelzijn en diergezondheid. Op deze drie thema’s moet de melkveehouder voldoen aan het basisniveau en op minimaal één van deze thema’s aan alle criteria op het hoogste nivea
- Een continue goede melkkwaliteit
- Veiligheid voor mens (Arbo)en koe
- Weidegang
> de koeien hebben minimaal 120 dagen van 6 uur weidegang
> er zijn maximaal 10 koeien per hectare weide rondom de boerderij