Voor het bereiden van mooie melkkoffies maak je gebruik van dierlijke melk of een plant melk. Beiden behandel je anders in gebruik. Doe je het omgekeerde dan krijg je een kwalitatief minder mooie koffie en dat wil je natuurlijk voorkomen!
Dierlijke melken - NOOIT - schudden voor gebruik
Dierlijke melken hoef je niet te schudden voor gebruik. Sterker nog, schudden creert luchtbellen die zich binden met vet en die zitten enorm in de weg als we mooi microschuim willen maken... dus dierlijke melk rustig uit het pak overschenken in je melkbak en goed koud (3 graden) plaatsen in je koeling.
Plant melken - ALTIJD - schudden voor gebruik
Plant melken worden gemaakt van inderdaad PLANT materialen. Deze melken bevatten altijd materialen die zwaarder zijn dan het toegevoegde water om er melk van te maken. De zwaartekracht zorgt er dan ook snel voor dat er een bezinksel komt: het water scheidt zich van het plantmateriaal en dus komt het plantmateriaal op de bodem in je pak of fles te zitten. De ene plant melk heeft hier meer "last" van dan de andere. Door bij alle plantmelken jezelf aan te leren om ALTIJD te schudden voor gebruik heb je de juiste verbinding en dus de mooiste kans om schuim te maken. Dus nieuw pak eerst goed schudden voor gebruik en vervolgens overschenken in je plant melkbak en goed koud in je koeling bewaren (3 graden).
TIP! pas je voorraad melk in je koeling bij de espresso machine aan op het verwachte verbruik. Liever aanvullen met een schone bak en nieuwe melk voorraad dan stilstaande melk waardoor je melkbak vies en ranzig wordt... Plantmelk bezinkt en gaat op de bodem liggen en dierlijke melk zal een vettig randje afzetten op je bak. Beiden niet echt een toffe aanblik voor je gasten (en jezelf).